středa 7. srpna 2013

Žito

Obilnina, které společně s pšenicí a ječmenem jsou jedny z nejrozšířenějších.




Hlavně se používá na výrobu chlebové mouky, jako náhražka kávy (například Melta) a také se z něj vyrábí pivo a kořalka ;-)


Co žito obsahuje? Je to zhruba 70% sacharidů asi 12% bílkovin, 1,5% tuku a z minerálních látek je to hlavně vápník, draslík, fosfor, železo, síra, flor a hořčík. Důležitý je též obsah rozpustné vlákniny, která chrání sliznici střev tím, že váže množství vody.


Tak to jen na okraj a teď základ toho jak žito připravit pro další použití v kuchyni.

Důležité je ho před tepelnou úpravou pořádně propláchnout studenou vodou aby se zbavil prachu a případných dalších nečistot. 


Pak ho dám do studené vody (s trochou soli a pár kapkami oleje) a přivedu k varu. Od této chvíle ho vařím asi 25 minut pro sebe (je křupavé na skus) anebo 45 minut pro Kláru a ostatní (to už je dost měkké). Kdybych z něj chtěl udělat pomazánku tak bych ho vařil minimálně hodinu.

Recepty na jeho využití nejde na blogu MK.





3 komentáře:

  1. Uniká mi trochu pointa

    Here is my web-site: tipy na dárek k vánocům ()

    OdpovědětVymazat
  2. Koukni na www.toprumy.cz - tam to teprv jede!

    Also visit my blog post - co k narozeninám pro muže (www.toprumy.cz)

    OdpovědětVymazat